Liter presenteert wekelijks een review van een film die draait in Nederlandse filmhuizen. Dit keer The Leisure Seeker (2017) - Paolo Virzi 

door Peter Sierksma, 13 januari 2018

 

In 1928 trok Ernest Hemingway zich terug in Florida om te gaan schrijven. 29 jaar oud nog maar had hij al een leven vol avontuur achter de rug toen hij samen met zijn tweede vrouw Pauline een appartement in Key West huurde om in 1931 te verhuizen naar een prachtige koloniale villa waar hij meer dan acht  jaar woonde tot hij in 1939, Pauline achterlatend, naar Cuba vertrok.

 

 

Trekpleister

 

Gelukkig is de villa waar Hemingway ‘For Whom The Bell Tolls’ schreef bewaard gebleven voor het publiek, dat er nog altijd massaal naartoe trekt. In ‘The Leasure Seeker’ van Paolo Virzi is de plek voor de aan Alzheimer lijdende voormalig literatuurdocent John en zijn doodzieke vrouw Ella zelfs het eindpunt van een laatste reis. Zonder hun zoon en dochter in te lichten verlaten de twee bejaarde echtelieden met hun gammele oude fancy camper huis en haard in Massachusetts en volgen zij onder de klanken van Janis Joplin de kustweg naar het Zuiden.

 

Poëzie

 

Afgezien de vaak heerlijke korte dialogen tussen de typisch noordelijke intellectueel John (Donald Sutherland) en de zuidelijke nooit om een praatje verlegen Ella (Helen Mirren), speelt ‘The Leasure Seeker’ (meteen ook de naam van de camper) een verfijnd  spel met de verhouding tussen literatuur en werkelijkheid. Voor John vallen die twee vrijwel volledig samen. Hij leeft in de literatuur, ontleent er al rijdend, slapend en lezend vrijwel al zijn emoties aan, aan al die ‘poëzie in proza geschreven’. Soms is dat hilarisch, bijvoorbeeld als hij op de eerste de beste camping een verhandeling begint over ‘Moby Dick’ en ‘The Old Man And The Sea’. Maar uiteindelijk wint de ontroering als een serveerster in een simpele burgertent de aangeslagen John aanvult op het moment dat hij een van zijn lievelingscitaten uit laatstgenoemde novelle niet meer voor de geest kan krijgen:

 

Hij: ‘Hij lag nog altijd te slapen met zijn gezicht in het kussen en de jongen zat naast hem en keek naar hem….’

Zij: ‘De oude man droomde van de leeuwen.’

 

En dan dat gezicht.

Submit to FacebookSubmit to Twitter