11 juni 2016

 

Een dichter met ‘talent dat zo natuurlijk stroomt dat het op momenten welhaast overkookt.’ Op Poetry International is voor de 27ste keer de C. Buddingh’-prijs uitgereikt, dit jaar aan Marieke Rijneveld. Elk jaar kiest de jury uit de inzendingen het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Voor deze editie werden 21 debuten ingezonden, die door de jury, bestaande uit Joke van Leeuwen, Arjan Peters en Nachoem Wijnberg beoordeeld werden. Daaruit heeft zij uiteindelijk gekozen voor Kalfsvlies, het debuut van Marieke Rijneveld bij Atlas Contact. Rijneveld laat daarmee genomineerden Mathijs Gomperts, Jonathan Griffioen en Sebastiene Postma achter zich. In Liter 80 stond eerder al een bespreking van haar bundel. 

 

 

Explosie van talent

‘Een tomeloze dichteres presenteert zich in Kalfsvlies van Marieke Rijneveld. Een jonge vrouw stelt vast dat er weinig zekerheden zijn, nadat zich in de familie een aantal drama’s heeft voorgedaan.’ ‘We waren unaniem weerloos tegen de explosie van talent die Marieke Rijneveld in Kalfsvlies aan de dag legt,’ aldus de jury. Rijneveld (1991) is schrijver, muzikant en dichter. Ze won diverse schrijfwedstrijden en publiceert in verschillende literaire tijdschriften. De jury noemt haar een tomeloze dichteres die de lezer dwingt zich ademloos op de cadans van de dichterlijke woorden te laten meevoeren. ‘Ze laat veel zien, er bevindt zich geen scheidingswand tussen binnen- en buitenwereld; door het scherm van woorden kunnen we als door een vlies naar binnen kijken.’

 

Andere nominaties

Het werk van de verschillende inzenders bevat overeenkomsten. De dichters blijven dichtbij huis: 'Persoonlijke herinneringen of emoties worden tot gedicht opgewerkt, waarbij zaken als experiment in vorm of de kracht van muzikaliteit in een tekst veelal ontbreken. Dit ietwat sombere beeld is zeker niet van toepassing op de vier genomineerde debutanten, die zich juist door onderwerpkeuzes, vorm of een combinatie van die twee, aan de poëtische bedeesdheid van de nieuwste dichtgeneratie onttrekt.

 

Eerdere winnaars van de C. Buddingh-prijs waren Anna Enquist, Michaël Zeeman, Tonnus Oosterhoff, Joke van Leeuwen, Mark Boog en Maarten van der Graaff. 

Submit to FacebookSubmit to Twitter