Het literaire tijdschrift Liter ontvangt over de jaren 2015 en 2016 een subsidie van 20.000 euro van het Nederlands Letterenfonds, zo heeft het fonds laten weten. De subsidie is bedoeld om de website leesliter.nl verder uit te bouwen tot platform voor literatuur en religie, naast het blad Liter, dat viermaal per jaar verschijnt. De site wordt actueler, en zelfstandiger van het blad en zal beter leesbaar worden op elke smartphone, tablet of laptop. Het Letterenfonds ondersteunt hiermee tevens het papieren tijdschrift.

 

Dit is de tweede grote subsidie sinds de jarenlange reguliere ondersteuning werd wegbezuinigd. Alle subsidies van het Nederlands Letterenfonds (letterenfonds.nl) werden aan Liter toegekend op basis van uitvoerige kwaliteitsanalyse van verschenen werk en van de toekomstplannen.

 

Liter richt zich op het snijvlak van christendom en literatuur en is het beste argument tegen de gedachte dat levensbeschouwing literatuur in de weg zit of andersom.
Het blad en de site worden gemaakt door een jonge redactie literatuurfanaten, onder leiding van neerlandicus Len Borgdorff.
Gastschrijvers die Liter een jaar lang centraal heeft gesteld, zijn onder meer Willem Jan Otten, Désanne van Brederode en Marcel Möring.
Gastschrijver in 2015 was de Australische dichter Les Murray; in 2016 wordt Benno Barnard gastschrijver van Liter.

 

Bestuur stichting Liter, 28 december 2015

 

 

Info: Liesbeth Eugelink, bestuurslid stichting Liter
M: 06-44591566
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I: www.liesbetheugelink.nl

 

 

Onze gastschrijvers over Liter   

 

Désanne van Brederode, gastschrijver 2014
Het literair tijdschrift Liter biedt een vrijplaats waar schrijvers mogen spreken over dat wat ‘het onzegbare’ wordt genoemd. Of: de Onzegbare. Schoorvoetend of oorverdovend, stellig of tastend, maar nooit lauw. Nooit laf.
Om zo’n vrijplaats vrij te kunnen houden – daar is moed voor nodig.

 

Marcel Möring, gastschrijver 2013 (aan de telefoon)
Liter is een van de meest leesbare literaire tijdschriften in onze taal. Het staat open voor alle soorten literatuur en heeft helemaal geen last van de bekende tegenstellingen, zoals tussen realisme en andersoortig werk.
Liter is ontstaan in christelijke of preciezer protestantse hoek. Dat levert echter geen beperking in het blikveld op, maar juist een brede en open blik. Alles kan wel zo ongeveer, bij Liter.
En: het blad wordt niet zoals de meeste tijdschriften voornamelijk door de eigen redacteuren volgeschreven. Voortdurend worden heel verschillende mensen uitgenodigd.
Van het huidige Murray-jaar geniet ik. Ik houd erg van zijn vroege werk. Een heel jaar zo’n intense aandacht voor zo’n interessante dichter, waar vind je dat nou?

 

Willem Jan Otten, gastschrijver 2012 (ook telefonisch)
Liter doet wat we eigenlijk allemaal verlangen van een literair tijdschrift: opereren vanuit een wereldbeeld en daar tegelijk voortdurend naar zoeken.
De inspanning van de redactie, die op een open maar gedreven manier aan het zoeken is, maakt dat mensen geïnteresseerd raken en zich thuis voelen. Schrijvers laten zich beproeven op de spanning tussen de tijd en kwesties van wereldbeeld. Liter zoekt de verbanden.

 

Oek de Jong, gastschrijver 2011 (eveneens opgetekend door Liter)
De literaire kwaliteit van Liter is zeer hoog. Het tijdschrift staat bovendien buiten alle modes en trends. Het zou een stuk gemakkelijker zijn om daar steeds achteraan te hollen, maar Liter kiest zijn eigen herkenbare koers.
De bijzonder goede vormgeving ondersteunt dat nog. Ik vind dat prettig: je hebt een mooi klassiek papieren tijdschrift in handen, in een opmaak die de aandacht vasthoudt en opvallend rustig leest.
Het blad trekt ondertussen steeds meer interessante auteurs aan, zoals nu Les Murray. Je kunt wel zeggen dat er evolutie in zit.

Submit to FacebookSubmit to Twitter