Nederland rust uit van de Boekenweek. Tijd voor een boordevolle nieuwe Liter!

Les Murray volgt dit jaar Désanne van Brederode op als gastauteur. In Liter 77 maken we opnieuw kennis met Les Murray. Maarten Elzinga introduceert de Australische dichter, die hij door het vertalen van diens gedichten goed heeft leren kennen.

Liter 77 bevat proza. Een niet eerder vertaald verhaal van C.S. Lewis, nu in het Nederlands overgezet door Evelyne Gouw. Van Arthur Schnitzler publiceert Liter een fragment uit zijn Boksersopstand.

Liter 77 bevat essays. Een essay van broeder Frans Berkelmans die de Mankes-cyclus in Gerichte gedichten van Willem Jan Otten bespreekt. Een uitgebreide versie van het essay verschijnt op onze website. Daniël Rovers herleest Hugo Claus’ Omtrent Deedee, en schrijft over de liefde in de roman.

Liter 77 bevat gedichten. Poëzie van Les Murray, Maarten Buser en Jane Leusink: het staat allemaal in het nieuwe nummer.

Liter 77 bevat recensies. Van de lijvige Jozef en zijn grote broers van Thomas Mann, Martijn Teerlincks bundel Ademgebed en de door Mieke Koenen geschreven biografie van Ida Gerhardt, Dwars tegen de keer.

Ook op de website gebeurt er veel boeiends. Zo schreef Annemarié van Niekerk tijdens de Maand van de Afrikaanse roman een essay over stemverlies in Afrikaanse romans en deden we verslag van bijeenkomsten als de Vastencinema en de CLO Literatuurdag. Binnenkort verschijnt er bovendien de eerste van acht dagboekfragmenten van Benno Barnard op de website. Houd het in de gaten!

Ten slotte: Liter is voortaan ook digitaal te lezen. Behalve de papieren instantie, die we trots blijven produceren, zullen de nummers, mooi ontworpen en goed leesbaar, beschikbaar komen in een Liter-app, met alle digitale voordelen van dien. Kijk hier voor precieze aanwijzingen.

 

Suzanne van Putten, 2 april 2015

Submit to FacebookSubmit to Twitter