Afgelopen donderdag, 17 oktober 2013, was Oek de Jong aanwezig op de Liter-lezersavond in Boekhandel Het Paard van Troje in Ede. Gerda van de Haar en Len Borgdorff interviewden de schrijver. De boekhandel was goed gevuld. Ruim vijftig mensen luisterden naar de vertellende schrijver.

 

De eerste vragen richtten zich op religieuze en mystieke aspecten van zijn werk. Met name zijn vuistdikke roman Pier en Oceaan werd als illustratiemateriaal gebruikt. De kapelscène van Abel en Digna, wat voor rol heeft die in het boek? Naar aanleiding van deze vraag vertelde De Jong dat hij zijn afgelopen verjaardag - 4 oktober - in Assisi vierde en de kapel van de heilige Franciscus bezocht. De paus was op dat moment ook in Assisi. ‘Toen had ik toch wel zoiets van, er komt een wereldleider langs.’ De Jong wilde echter meer dan alleen praten over de religieuze aspecten van zijn werk. Het lijkt alsof hij er deze avond niet veel voor voelde om wat dit onderwerp betreft echt de diepte in te gaan. Hij wilde er wel over spreken, maar niet te lang. Waarom is er in zijn werk bij de hoofdpersonen sprake van een hang naar het mystieke? Het antwoord is volgens hem niet moeilijk. ‘Het religieuze zit in ieder mens.’

 

Daarna werden andere thema’s aangesneden. Het kiezen van namen van hoofdpersonen passeerde de revue. Abel is een naam die De Jong niet zo maar gekozen heeft. ‘Ik heb alle Friese jongensnamen bekeken.’ Uiteindelijk is het Abel geworden. ‘Een naam moet niet te veel voorkomen, maar ook niet te excentriek zijn.’ Er werden lijnen met andere boeken getrokken. Probeert de Jong er één geheel van te maken? Waarom is er zoveel kunst in De Jongs werk aanwezig? Zoveel schilderijen? Hoe zijn deze verbonden met de thematiek van zijn werk?

 

Als u de antwoorden op bovenstaande vragen wilt horen, oefen dan nog even geduld. De filmopname van de avond wordt op dit moment gemonteerd en is binnenkort op leesliter.nl aan te treffen.

 

Els Meeuse, 19 oktober 2013

Submit to FacebookSubmit to Twitter