Oek de Jong heeft met zijn ruim 800 pagina’s tellende roman Pier en Oceaan de Gouden Boekenuil gewonnen. De auteur wint daarmee 25.000 euro. Andere genomineerden waren Tommy Wieringa (Dit zijn de namen) die de lezersprijs won, Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Peter Terrin (Post mortem) en Marja Vuijsje (Ons kamp).

Volgens de vakjury van de Gouden Boekenuil is 'Oek de Jongs meesterwerk Pier en oceaan een zeer ambitieus project, een roman die alle zintuigen prikkelt, soms apart en soms tegelijk, geschreven zoals een oude meester schildert. Pier en oceaan roept een voorbije tijd op, het Nederland van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren zeventig. Oek de Jong slaagt hierin door minutieuze beschrijvingen van de observaties van een sensitief kind, zonder in nostalgie te vervallen, zonder ooit het overzicht te verliezen. Het is een verhaal dat de tijd neemt, een langzaam verhaal, dat stilte ademt en je soms de adem beneemt.' De prijs is de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen.

Pier en Oceaan verscheen in oktober 2012, tien jaar na Hokwerda’s Kind, de laatste roman van De Jong. Pier en Oceaan was ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Met de publicatie van Pier en Oceaan streeft De Jong zijn roman Hokwerda’s Kind voorbij; die werd eveneens genomineerd voor de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs, maar bij beide prijzen won een andere auteur.

Oek de Jong (Breda, 1952) publiceerde meermaals in Liter en was in 2010 de eerste gastschrijver van dit tijdschrift. Hij gaf les in prozaschrijven aan Joost Zwagerman en Marcel Möring (dit jaar de gastschrijver van Liter) toen deze nog niet gedebuteerd waren. De Jong publiceerde naast romans ook (korte) verhalen, essays en een dagboek, waarvan sommige bekroond werden.

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter