door Pauliene Kruithof

 

Vandaag, 29 april 2019, verliet Les Murray de wereld der levenden in zijn geboorteplaats Taree, Nieuw-Zuid-Wales, Australië. Hij werd geboren als Leslie Allan Murray op 17 oktober 1938 en werd bekend als dichter, criticus en essayist. In 1957 ging hij studeren aan de Universiteit van Sydney. In 1965 debuteerde hij met de bundel The Ilex Tree, vanaf 1971 richtte hij zich volledig op de poëzie. Zijn werk won vele prijzen, waaronder de T.S. Eliot Prize, en in 1989 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Australië naar aanleiding van zijn bijdrage aan de literatuur. Hij wordt gezien als de leidende dichter van zijn generatie, of misschien zelfs van Australiës gehele geschiedenis.

 

Les Murray schreef meestal langere, verhalende gedichten. Soms bevatten die een gemakkelijk te volgen verhaal, geladen met een dosis heimwee, humor en herkenning. Vaker waren ze ietwat cryptisch, met abrupte wendingen en veel beeldspraak en verwijzingen, wat de lezer dwong tot herlezen. Tijdens elke ronde werd iets nieuws ontdekt, totdat het vers een geheel eigen bestaan had gecreëerd.

Murray had de gave om een vers van hoog niveau, vol taaltechnische en metaforische hoogstandjes, aantrekkelijk te houden voor een breed publiek. Ook kwam zijn kracht uit de verbinding van zijn werk met de historie en cultuur van Australië. De dichter had een bijna religieuze benadering van poëzie, of misschien zag hij geloof en filosofie als iets poëtisch – waar woorden zowel raadselen oproepen als oplossen.

 

De gedichten van Les Murray zijn hierdoor moeilijk te vertalen. Liter ging, met vertaler Maarten Elzinga, de uitdaging aan en wijdde in 2009 een hele editie aan hem, in nummer 55, waarmee hij aan veel Nederlanders werd geïntroduceerd. Drie jaar later verscheen in nummer 66 een Grand Cru van zijn hand – een rijke verzameling kersvers overgezette verzen. In 2015 viel Liter de grote eer te beurt Les Murray als gastschrijver in de redactie te ontvangen, waarbij twee oceanen afstand wegvielen in een vriendschappelijke samenwerking.

Hieronder treft u de genoemde selectie uit zijn werk, als ons eerbetoon aan deze indrukwekkende dichter, die via zijn werk krachtig voort zal leven.

 

Klik op de afbeelding om de PDF te openen.

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter