door Peter Sierksma

De publieke omroep heeft er met Hunted een spannend spelletje van gemaakt: zie maar eens 500 uur onvindbaar en uit handen te blijven van een speciaal opsporingsteam met de modernste apparatuur. Fun, maar niet minder Big Brother op een manier die zelfs Orwell niet had kunnen voorzien.

 

 

Tegenover de voortvluchtige hijgerigheid van ‘Hunted’ staat de lange adem van Leave No Trace van Debra Granik. Na Winter’s Bone (2010) en de documentaire Stray Dog (2014), over een Vietnamveteraan die van motoren en honden houdt, volgt Granik het postcodeloze leven van een vader met zijn opgroeiende dochter in het Westen van de Verenigde Staten. Waarom de vader, Will, kiest voor het verscholen leven in parken en bossen dat hij leidt, wordt niet verteld. De kijker heeft een vermoeden, maar niet meer dan dat. Waarschijnlijk is Will oorlogsveteraan en daarom in staat te overleven in de natuur, maar ook de vroege dood van zijn vrouw speelt hem parten. Wel duidelijk is dat Will een trauma heeft en een verlangen. Een verlangen om alleen te zijn en uit de buurt te blijven van elk systeem van registratie, zorg en welke geïnstitutionaliseerde bemoeienis dan ook te zijn - al kan hij daarbij zijn toegewijde dochter Tom niet missen.

In het kielzog van Will en Tom boort Granik meteen een diepere laag van de Amerikaanse ziel aan. Een laag die terugvoert naar het oude ideaal van pionierschap en individuele vrijheidszin. Iets van dat ideaal waarin het leven in en met de natuur de hebzucht en bemoeizucht  van stad en staat op afstand houdt, kreeg in de negentiende eeuw gestalte in het werk van dichters en filosofen als Emerson en Thoreau. Niet voor niets zijn trailerparks en bootcamps als overblijfselen van het oude ‘Walden’ zo populair in modern Amerika. En niet voor niets zelfs kiest zelfs de gemiddelde arme Amerikaan liever voor een individuele overlevingstocht dan voor de goedbedoelde ‘uitwassen’ van GGZ of Obamacare met alle bijbehorende formulieren en programma’s.

Spannend wordt de film als Tom het moment bereikt dat zij zelf een beeld gaat vormen van haar omgeving en zij voor de keuze komt te staan haar eigen leven vorm te geven of haar toekomst op te offeren voor haar lieve, maar ook obsessief voor alles en iedereen wegvluchtende vader. Een dilemma dat, anders dan Hunted, meer sporen nalaat dan je wilt uitwissen.

 

Bekijk hier de trailer:

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter